MS AZ-900 Fundamentals Hazırlık Notları — Modül -4

SWB
5 min readDec 10, 2020

--

AZ-900 notlarına modül 4 ile devam ediyoruz. Henüz modül 1', 2'yi veya 3'ü okumadıysanız burayı tıklayarak modül 1'i buraya tıklayarak da modül 2'yi, buraya tıklayarak modül 3'ü okuyabilirsiniz. Modül 4'ün temel içeriği Azure Pricing and Support.

Bu modülde önce Azure Subscription’ı inceleyeceğiz. Daha sonra Planning and Managing Cost’u inceledikten sonra Azure Support Options konusunu inceleyeceğiz. Son olarak Azure Service Level Agreements (SLAs) konusu ile modülü bitireceğiz.

Azure Subscriptions

Bir hesapta farklı faturalandırma modelleri olan ve farklı erişim politikaları olan bir veya birden fazla abonelik olabilir. Azure’un ürünlerini, servislerini ve kaynaklarını belirli sınırlamalar ile kullanmak isterseniz Azure Subscription’ı kullanabilirsiniz. Burada iki tür abonelik sınırlandırması vardır:

Billing Boundry: Türkçe’si ile “Faturalandırma Sınırı” bir Azure hesabının nasıl faturalandırılacağını belirler. Farklı faturalandırma gereksinimleri için birden fazla subscription oluşturup her subscription için ayrı faturalandırmalar kullanabilirsiniz.

Access Control Boundry: Azure’da access-management policy’leri subscription bazında yapılır. Dilerseniz bir şirket içerisinde departmanlara göre subscription’lar oluşturarak her subscription’da ayrı permission’lar oluşturabilirsiniz.

Subscription Offers

Azure, farklı ihtiyaçlara farklı yanıtlar verebilmek adına ücretli ve ücretsiz subscription seçenekleri sunuyor. Bunları üç kategoride inceleyeceğiz:

Ücretsiz Hesap: 12 ay boyunca ücretsiz servislere, 30 gün boyunca da dilediğiniz Azure servislerini keşfetmek için 200$ bir bakiye verilir. Ayrıca her zaman ücretsiz olan 25+ servis de aboneliğinize tanımlı olacaktır.

Pay-As-You-Go: Bu abonelik türü için hesabınıza bir kredi kartı veya banka kartı tanımlarsınız. Kullandığınız servisler kadar fatura alır, ödeme yaparsınız.

Member Offers: Mevcut bazı Microsoft ürünlerine veya servislerine aboneyseniz sizin için Azure hesabınızda kredi tanımlama veya daha düşük ücret ile hizmet alma hakkına sahip olabilirsiniz. Örneğin hali hazırda Microsoft Visual Studio, Microsoft Partner Network members, Microsoft BizSpark members veya Microsoft Imagine members gibi abonelikleriniz varsa bu kategoriden yararlanabilirsiniz.

Management Groups

Birden fazla abonelik için access, policy ve compliance gibi konuları yönetmenizi sağlar. Bir management grubundaki tüm abonelikler, o gruba uygulanan tüm conditionları otomatik olarak devralır.

  • 10.000 management groups tek bir directory’de desteklenebilir.
  • Management Group tree 6 level’a kadar derinlik sağlar. (Root ve subscription level hariç)
  • Her management group ve subscription yalnızca bir parent destekler ancak birden fazla child’a sahip olabilir.

Planning and Managing Costs

Azure ürünleri ve servisleri içim üç farklı satın alma kanalından bahsedebiliriz.

Enterprise: Kurumsal müşteriler genellikle Azure ile yıllık bir anlaşma yapar ve bunun sayesinde Azure ile pazarlık edilmiş bir tutar üzerinden ödemelerini gerçekleştirir. Bu tarz ödemeler taahhütlüdür.

Web Direct: Azure Portal üzerinden erişerek dilediği Azure Servislerini kullanan kullanıcılar, kullandıkları kadar liste fiyatları üzerinden faturalandırılır ve bu faturalara istinaden ödemelerini Azure web sitesi üzerinden gerçekleştirirler.

Cloud Solution Provider: CSP, Microsoft’un iş ortağı olan third party şirketlerdir. Dilerseniz Azure kullanımı için ödeme ve faturalandırmanızı bir CSP üzreinden de yapabilirsiniz.

Her ay faturalandırma döneminin sonunda, kullandığınız kadar olan kısım faturalandırılır ve sayaç sıfırlanır. Geçerli olan kullanımınızın hızlı bir özetini almak veya geçmiş dönem faturalarını görmek isterseniz Azure Portal üzerinden billing page’e bakabilirsiniz.

Burada yine dikkat edilmesi gereken bir husus var. Key takeaway, kaynakların kullanımına göre her zaman ücretlendirilmesi anlamına gelir. Örneğin bir VM’i de-allocate yaparsanız yani ayırırsanız, VM çalışmadığı için bir ücretlendirme olmayacaktır ancak disklerin depolanması için bir maliyet ödenmek durumundadır.

Bir VM’i de-allocate etmek silmek demek değildir. De-allocate yapılan VM data center’da herhangi bir CPU veya network’e atanmamış demektir. Ancak diskler kalmaya devam eder ve resource aboneliği de devam eder. Bu tıpkı evinizdeki fiziksel bilgisayarınızı kapatmanız gibidir.

Usage Meter (Namıdiğer Sayaç)

Bir Azure kaynağı oluşturduğunuzda Azure bu kaynak için bir veya daha fazla meter instance oluşturur. Bu meter instance’lar kaynakların kullanımını izler ve faturanız için kullanımınızı belirler.

Bir VM oluşturduğunuzda Azure meter instance’ları şunları izleyebilir:

  • Compute Hours
  • IP Address Hours
  • Data Transfer In
  • Data Transfer Out
  • Standart Managed Disk
  • Standart Managed Disk Operations
  • Standart IO-Disk
  • Standart IO-Disk Blob Read
  • Standart IO-Disk Blob Write
  • Standart IO-Disk Blob Delete

Peki Azure maliyetlerini etkileyen faktörler nelerdir? Biraz da bunlara bakalım:

Resource Type: Maliyetler resource-spesific çalışır. Yani kaynaklara özgüdür. Bu nedenle bir meter instance’ın aldığı veriler resource type’a (kaynak türü) göre faturalandırılır.

Services: Her Azure Servis’i kendine özgü fiyatlama dinamiklerine sahiptir. Ayrıca bu fiyatlar Enterprise, Web Direct ve CSP’de farklılıklar gösterebilir.

Location: Azure Altyapısı global olarak birçok ülkeye dağılmıştır. Ülkelerin vergilendirme dilimleri ve işletme maliyetleri birbirinden farklı olacağı için yine location bazlı fiyat farklılıkları olabilir.

Biling Zones

Çoğu veri giriş ve çıkışları Azure’da ücretsizdir. Ancak bazı data transferleri ücrete tabiidir. Bu durumda Azure bandwith için billing zone’ları baz almaktadır. Bunlara birkaç örnek vermemiz gerekirse:

Zone 1: West US, East US, Canada West, West Europe, France Central ve diğerleri

Zone 2: Australia Central, Japan West, Central India, Korea South ve diğerleri

Zone 3: Brazil South

De Zone 1: Germany Central, Germany Northeast

Pricing Calculator

Azure Pricing Calculator, Azure ürün ve servislerinin maliyetini yaklaşık olarak tahmin etmenize yardımcı olan bir hesap makinesidir. Azure’un ürün ve servislerini aktegoriler halinde görüntüleyebilir, ihtiyacınız olanı seçer ve ona özel gereksinimleri karşılayarak yapılandırabilirsiniz.

Total Cost of Ownership (TCO)

Total Cost of Ownership calculator, Azure’a geçtiğinizde hangi maliyetlerden tasarruf edeceğinizi öngörebilmeniz adına oluşturulmuş bir araçtır. Bu araç sayesinde aşağıdaki örnekte olduğu gibi kurmak istediğiniz sistemi on-premises olarak kurmanın ve onun yerine Azure kullanmanın maliyetini görebilirsiniz.

Cost Management

Cost Management, Azure maliyetleri için monitor, allocate ve optimization işlemleri yapabileceğiniz bir tool’dur.

Azure Cost Management şu özelliklere sahiptir:

Reporting: Gelecekteki kullanım ve harcamaları tahmin edebilmeniz adına geçmiş verileri kullanarak rapor oluşturabilirsiniz.

Data Enrichment: Resource’ları real-world business’a uygun şekilde etiketleyerek kategorilere ayırabilir ve hesap verebilirliği (accountability) arttırabilirsiniz.

Budgets: Resource’larınızın eğilimlerini, tüketim oranlarını ve maliyet modellerini izleyerek cunsumption rates ve cost patterns oluşturabilirsiniz.

Alerting: Oluşturduğunuz cost ve usage budget’a göre alarmlar alabilirsiniz.

Recommendations: Bir süredir kullanılmayan boştaki kaynakları elemine etmeniz için öneriler alabilirsiniz.

Services Level Agreements (SLAs)

Service-Level Agreement, Türkçe’si ile Hizmet Düzeyi Sözleşmesi performans standartlarını tanımlayan belirli terim ve durumları içeren sözleşmedir.

  • SLA’ler Microsoft’un Azure müşterilerine belirlenen performans standarlarını sağlama taahhüdünü içerir
  • Her Azure ürün ve servisi için farklı SLA’ler vardır.
  • SLA’ler aynı zamanda taahhüt edilen şartlara uyulmadığında neler olacağını da içerir.

SLA’ler bazı Azure ürünlerinde %99,9 iken bazılarında %99,99 olabilmektedir. Yani aslında SLA, Azure’un size verdiği hizmet aksamama garantisidir. Tüm SLA oranlarını görmek için bu linke gidebilirsiniz.

Peki %99,9 ile %99,99 arasında nasıl bir fark vardır? Bu neden önemli? Bunu şöyle bir tablo ile açıklayabiliriz:

Bu tablodan da göreceğiniz üzere %99 SLA ile yılda 3.65 gün down olabilirken %99.9 SLA ile bu süre 8.76 saate düşmektedir.

Bu aşamada iki farklı SLA türünden bahsedebiliriz:

Composit SLA: Farklı servislerin SLA’lerinin birleşmesi ile oluşan SLA’dir. Örneğin %99.95 SLA’i olan bir Web APP ile %99.99 SLA’i olan SQL Database birlikte çalışacaksa maximum downtime için yaklaşık %99.94 SLA’e sahip oluruz.

Application SLA: Burada yalnızca Application’ların SLA’ini konuşacağız. Dilerseniz doğru kombinasyonlar ile kendi SLA yüzdenizi oluşturabilirsiniz. Hatta bu sayede %99,999'ları yakalamak bile mümkündür.

4. Bölüm ile birlikte AZ-900 notlarımızın sonuna geldik. Sınava girecek arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim.

Kaynak:

https://docs.microsoft.com/en-us/learn/paths/azure-fundamentals/

--

--

SWB
SWB

Written by SWB

Some Kind of Security Guy | Defender of Digital Privacy & Security 🫡 | #Cybersecurity | #Blockchain Security | Safeguarding the Decentralized Web 🌐

No responses yet